Tréner U17 Peter Lihan: Aby za menami hráčov v reprezentácii svietila klubová príslušnosť RSC Hamsik Academy

  1. Domov
  2. Akademia
  3. Tréner U17 Peter Lihan: Aby za menami hráčov v reprezentácii svietila klubová príslušnosť RSC Hamsik Academy

Aj mladší dorastenci RSC Hamsik Academy majú za sebou vydarenú sezónu. V II. lige Západ obsadili druhé miesto a pomohli k vytúženému postupu. O uplynulom ročníku, ale aj zmenách, ktoré postup do prvej ligy so sebou prinesie, sme sa porozprávali s trénerom našej sedemnástky Petrom Lihanom.

V minulej sezóne ste obsadili len o bod druhú priečku. Prevláda smútok z toho že ste ligu nevyhrali, alebo radosť z postupu a výborných výkonov, ktoré chalani predvádzali a vďaka ktorým sa umiestnili tak vysoko?

Záver sezóny mal trošku trpkú príchuť, keďže sme takmer celú sezónu boli na prvom mieste a v závere nám to ušlo medzi prstami. Určite sme chceli vyhrať súťaž, no nebol to prvoradý cieľ. Cieľom bolo zlepšovať každého jedného hráča, a prostredníctvom toho zlepšovať výkony kolektívu tak, aby sme zabezpečili umiestnenie, ktoré zaručuje spolu s víťazstvom U19 postup do 1. ligy. To hlavné sme splnili päť kôl pred koncom súťaže. Keby bol na začiatku niekto povedal, že sa nám to podarí takto skoro, asi by tomu  málokto uveril. Takže v prvom rade vládne radosť, že sme spoločne všetci splnili cieľ, a teda to, že máme od nového ročníka 1. dorasteneckú ligu. A zároveň radosť z toho, akým spôsobom sme to zvládli. Treba vysloviť poďakovanie všetkým hráčom, ktorí sa zaslúžili o skvelý futbalový rok.

Za celú sezónu ste prehrali len dva zápasy a dostali len 12 gólov. Čo na to hovoríte?

Áno, prehrali sme len dva zápasy, no nemuseli sme ani tie. Obidva sme prehrali na jar, prvý doma s Dominom Bratislava a druhý v Dubnici. Obidva dosť nešťastne, najmä ten domáci s Dominom, keď po zápase tréner hostí skonštatoval, že sme ich futbalovo zomleli. V Dubnici, päť kôl pred koncom, boli domáci na katastrofálne ihrisko oveľa lepšie pripravení ako my. Celkovo treba povedať, že bolo ťažké nás poraziť, najmä preto, že nám výborne fungovala obrana, a celkovo bránenie celého mužstva, vďaka čomu sme dostávali málo gólov. Z hry minimum a väčšinu po štandardných situáciách, a aj to nie priamo, skôr po ich dohratí.

Čo bolo z vášho pohľadu najdôležitejšie v minulej sezóne? Čo vás dostalo do boja o prvé miesto?

Ťažko hovoriť o najdôležitejšom, bolo však veľa dôležitých vecí, ktoré ovplyvňovali celý ročník. Treba sa vrátiť späť na začiatok a povedať, že základ tohto mužstva sa vytvoril v sezóne 2022/2023. V lete prišli noví hráči, ktorí skvele zapadli a mali sme skutočne veľmi dobrý kolektív. Rozhodnutie vedenia, že domáce prostredie budeme mať v Rudlovej, samotná prítomnosť Mareka Hamšíka, nastavenie klubových systémových vecí. Udialo sa veľa vecí, všetky smerovali k splneniu cieľa a je ťažko vybrať, ktorá bola najdôležitejšia. Ale jedna predsa bola. A to výkony hráčov na ihrisku.

Béčku dorastu, kde hrali prevažne hráči kategórie U16, sa podarilo vyhrať IV. ligu skupinu stred, čo je tiež celkom pekný úspech. Aký bol účel toho, že sme mali béčko v IV. lige?

Áno, je to úspech, keďže je to IV. liga kategórie U19. Účelom bolo práve zabezpečiť hernú prax hráčom, ktorí menej hrali v II. lige U17. Mali sme takmer 30-členný káder, kde polovicu hráčov tvorili hráči ročníka narodenia 2008 a polovicu hráči ročníka narodenia 2007. Pre tých mladších bolo oveľa ťažie sa presadzovať v II. lige, keďže tam hrajú dva ročníky. Preto sme mali aj IV. ligu U19. Osvedčilo sa nám to rok predtým, keď práve hráči, ktorí tvorili základ tohoročnej úspešnej U17, hrali tiež prevažne v IV. lige U19. Práve hráči, ktorí sa najväčšou mierou podieľali na víťazstve v IV. lige, by mali byť základom mužstva U17 v novom ročníku v I. lige.

Vďaka postupu do 1. ligy budeme mať teraz medzi najlepšími aj kategórie U17 a U16. Ako sa pripravujete na túto zmenu?

Na túto zmenu sme sa pripravovali už dávnejšie. Treba povedať, že za posledné roky sme boli klubom, ktorý dodal do 1. ligy do kategórie U16 najviac hráčov, čo je skvelá vizitka práce akadémie. Verili sme, že niektorí hráči sa vrátia späť a budú hájiť farby akadémie v 1. lige už v kategórii U17. Žiaľ, realita je iná. Takže namiesto návratu odchovancov doplňujeme káder hráčmi, ktorých sme vyskautovali sami alebo dostali na nich odporučenie. Verím, že výborné mužstvo U15 ostane pohromade a po doplnení bude patriť v kategórii U16 medzi najlepších. Práve toto je kategória, pri ktorej by sa mal zastaviť odchod hráčov do iných klubov a  kategória, ktorá by nám mohla v budúcnosti ešte priniesť veľa radosti,

Hráči koncového ročníka si odkrútia premiéru v 1. lige už medzi staršími dorastencami. Akým prínosom budú podľa vás pre starší dorast?

Chalani, ktorí skončili v U17, sa posunuli o kategóriu vyššie a treba povedať, že táto kategória je tiež zložená z dvoch ročníkov. Začiatok bude pre nich určite ťažký, ale verím, že postupne sa budú presadzovať, pretože na to majú určite predpoklady.

S akými cieľmi vstupujete do 1. ligy?

Čaká nás konfrontácia s najlepšími hráčmi vo svojej kategórii. Do 1. ligy vstupujeme ako nováčik, cieľom je jednoznačne zachovanie 1. ligy aj do ďalšieho ročníka, aby sa dlhoročná výborná práca v akadémii nemerala len počtom vychovaných hráčov pre iné akadémie, ale aby hráči mohli napredovať a zlepšovať sa v našej akadémii. Aby za menami hráčov v reprezentácii svietila klubová príslušnosť RSC Hamsik Academy.

Čo vás čaká v letnej príprave?

Prípravu začíname 15. júla, i keď hráči dostali tréningové plány a individuálne trénujú už od 1. júla. Po týždni prípravy v domácich podmienkach odchádzame na tradičné sústredenie do Bobrovca, v rámci ktorého odohráme aj dva prípravné zápasy s Liptovským Mikulášom a Popradom. Po návrate budeme znovu trénovať v domácich podmienkach a odohráme ešte dva prípravné zápasy.

Na čo sa v letnej príprave zameriate?

Letná príprava je veľmi krátka vzhľadom na budovanie v podstate nového tímu. K hráčom z minulej sezóny prichádzajú noví hráči, a tak hlavným cieľom je vytvoriť dobre fungujúci kolektív, či na ihrisku, ale aj mimo neho. Čaká nás veľa práce na osvojovaní si princípov nastavených v akadémii, na súčinnosti hráčov, formácii. Príprava je ozaj krátka a náročná, a preto všetkým želám veľa zdravia a chuti do práce.

Ďalšie novinky