Denis Tomaškovič: Dáme šancu mladým hráčom, chceme mať svoju vlastnú hernú tvár

  1. Domov
  2. A mužstvo
  3. Denis Tomaškovič: Dáme šancu mladým hráčom, chceme mať svoju vlastnú hernú tvár

Pred štartom súťažnej sezóny našich mužov sme sa porozprávali s trénerom Denisom Tomaškovičom, ktorý je aj hlavným trénerom v kategórii staršieho dorastu. Reč bola o letnej príprave, cieľoch v novej sezóne, zmenách v kádri, ale aj o prepojení dorastu s mužmi.

Naši muži odohrali tri letné prípravné zápasy. So štvrtoligovou Prievidzou remizovali 3:3, treťoligovej Spišskej Novej Vsi podľahli najtesnejším rozdielom a treťoligové Fiľakovo zdolali 2:1. Ostrý štart novej sezóny ich čaká už v sobotu 27. júla o 17.30 h, keď sa v rámci 1. kola Slovnaft Cupu predstavia na ihrisku piatoligovej Slovenskej Ľupče.

Mužstvo vstupuje do nového ročníka s viacerými posilami. Do brány prišiel 20-ročný Marek Hamrák, ktorý v minulej sezóne chytal druhú ligu za Spišskú Novú Ves.

Obranu vystužil 20-ročný Urban Mazanovský, ktorý prišiel z AS Trenčín, no minulý ročník odohral v druholigovom Liptovskom Mikuláši. Do klubu sa z Ružomberka vrátil 19-ročný obranca Marek Sásik, v sezóne 2023/2024 hrával na Liptove za tamojší dorast.

Stred poľa posilnil 22-ročný Norbert Brodziansky, ten predtým hájil farby českého treťoligistu z Třinca. Medzi posilami do zálohy evidujeme aj 21-ročného Michala Galla, ktorý prišiel z FC Košice, ale minulú sezónu odohral v Rožňave a pomohol jej k postupu do štvrtej ligy.

Posilnili sme sa aj na krídlach, a to o dvoch 23-ročných bývalých mládežníckych reprezentantov. Z Ružomberka prišiel Michal Dopater, ktorý v minulom ročníku pôsobil v treťoligovom Oravskom Veselom. Z FK Pohronie sme zas ulovili Vladimíra Barboru.

Menoslov posíl uzatvára 20-ročný útočník Dárius Rusko, ten odohral sezónu 2023/2024 v drese nášho súťažného súpera z Podkoníc.

Prehľad výsledkov v letnej príprave, kádra, príchodov a odchodov nájdete pod rozhovorom s trénerom Denisom Tomaškovičom.

Pán tréner, aké zmeny nastali v realizačnom tíme a ako sa premietnu v praxi?

Rozhodli sme sa ísť cestou, že budem zastrešovať projekt „A-mužstvo+U19“, kde sa snažíme prepojiť ten dorastenecký futbal s mužským, čiže ja budem mať na starosti hlavne toto prepojenie. Realizačný tím A-mužstva sme preto doplnili o Juraja Homolu, s ktorým som spolupracoval aj v minulej sezóne v U19, takže vieme, čo máme od seba čakať. V zápasoch bude viesť A-mužstvo ako hlavný tréner Rastislav Kollár.

Ako hodnotíte zápasy a tréningový proces v letnej príprave?

S tréningovým procesom som nadmieru spokojný, odtrénovali sme všetko, čo sme mali. Prístup hráčov bol výborný, takže s tým nemám žiadny problém. Pokiaľ ide o zápasy, tie boli takisto veľmi dobré. Odohrali sme výborné zápasy s výbornými súpermi a výkonnosť sa zo zápasu na zápas zlepšovala. Hlavne s týmto posledným zápasom, ktorý sme vyhrali vo Fiľakove, som veľmi spokojný. Už to malo tie parametre, ktoré má mať, takže si myslím, že aj tá forma je presne načasovaná na prvý pohárový zápas.

Čo očakávate od posíl? Čo bolo pri ich výbere pre realizačný tím a klub dôležité?

Očakávame, že zvýšia konkurenciu a kvalitu v mužstve. Väčšinu posíl sme mali odsledovaných už od minulej sezóny, kedy sme ich chceli dotiahnuť do klubu, len nejako to stroskotalo, čiže sme vedeli, čo od nich môžeme čakať. Niektoré posily som si vyhliadol ja s tým, že by nám mali pomôcť na postoch, kde nás tlačila topánka. Ako sa ukazuje, budú to mať náročné, dostať sa do tímu. Potrebujú čas na adaptáciu, ale to je normálne. Hlavne sme potrebovali vystužiť a zvýšiť kvalitu na postoch, ktoré nám chýbali, ako boli napríklad krídelní hráči.

V minulej sezóne sme vo vyrovnanej súťaži obsadili 7. miesto. Tím mal výborný vstup do jarnej časti a pár kôl atakoval vrchné priečky. S akými cieľmi vstupujete do novej sezóny?

Nemáme nejaké konkrétne ciele. Samozrejme, do každého jedného zápasu pôjdeme s tým, že ho chceme vyhrať. Sme si vedomí, že máme v našom tíme veľa mladých hráčov, takže vieme, že tá výkonnosť bude kolísavá, ale aj tak budeme chcieť vyhrať každý jeden zápas. Uvidíme, ako to dopadne. Aj v priebehu minulej sezóny sa tie naše ciele menili. Uvidíme, ako sa zohrajú s mužstvom noví hráči, ako nám to celé sadne.

Akým futbalom by ste sa chceli prezentovať?

Určite by sme chceli mať svoju vlastnú hernú tvár, prezentovať sa svojimi vlastnými hernými princípmi v ofenzíve aj defenzíve. Tak, aby sa na náš futbal dalo pozerať. Samozrejme, nestačí len herný prejav, treba zbierať aj body, takže to musíme skĺbiť. Ale určite musíme mať svoju vlastnú tvár.

Vy pôsobíte aj ako hlavný tréner kategórie U19, ktorá postúpila do 1. ligy. Môžeme očakávať prepojenie medzi dorastom a A-mužstvom aj v novej sezóne? Dostanú priestor v áčku?

Áno, samozrejme. V tomto projekte nám ide hlavne o toto prepojenie. Chceme a budeme dávať šancu mladým hráčom. Bude to pre nich jednoduchšie, ten skok z U19 do A-mužstva, keďže niektorí dorastenci budú v tréningovom procese s A-mužstvom. Chceme, aby sme si na konci sezóny povedali, že sme pripravili nejakých hráčov, ktorí zostanú v klube aj do ďalšej sezóny a môžeme s nimi pracovať ďalej. Vieme, že to bude náročné, ale vybrali sme sa touto cestou. Myslím si, že je správna. Hráči to budú mať uľahčené, keďže budeme pracovať na rovnakých princípoch v U19 aj v A-mužstve. Aj tak je to ale na nich, aby na sebe pracovali a mali motiváciu dostať sa do mužského futbalu, to je náš cieľ.

S akými ambíciami vstupujete s dorastom do 1. ligy?

V U19 máme len jednu ambíciu. Samozrejme, vyhnúť sa bojom o záchranu, aby nám zostal štatút akadémie aj na ďalší rok. Vieme, že nováčik to má vždy ťažké, takže tomu sme prispôsobili aj káder, ktorý sme dosť obmenili. Myslím si, že je to logické. Uvidíme, čo to dá. Je to pre nás nová situácia, nová výzva. Ale o toto sme bojovali, takže sme pripravení bojovať. Dúfam, že budeme úspešní aj v prvej dorasteneckej lige, vyhneme sa bojom o záchranu a naopak, budeme prekvapením súťaže, čo by bolo pre mňa ukážkou, že to robíme dobre a ideme dobrým smerom. Ideme do súťaže s veľkou pokorou, ale takisto aj sebavedomo. Dúfam, že ukážeme, že sme sa do prvej ligy nedostali náhodou.

Aktuálny káder A-mužstva RSC Hamsik Academy

Brankári: Adrián Slančík, Marek Hamrák.

Obrancovia: Urban Mazanovský, Samuel Jenat, Milovan Kapor, Alex Holub, Marek Sásik, Patrik Hanes.

Stredopoliari: Jakub Krištof, Samuel Klandúch, Michal Gallo, Norbert Brodziansky, Michal Hreha, Mário Ždánsky, Marek Netolický.

Krídelníci: Filip Tonkovič, Vladimír Barbora, Michal Dopater, Adam Jackuliak.

Útočníci: Dárius Rusko, Patrik Abrahám, Denis Jančo (na skúške v Poľsku).

Zmeny v kádri

Príchody: Marek Hamrák (FK Spišská Nová Ves), Urban Mazanovský (AS Trenčín), Mrek Sásik, Michal Dopater (obaja MFK Ružomberok), Norbert Brodziansky (FK Fotbal Třinec), Michal Gallo (FC Košice), Dárius Rusko (FK Podkonice), Vladimír Barbora (FK Pohronie).

Odchody: Samuel Dovec (FK FILJO Ladomerská Vieska), Matej Rosenberger (FK Podkonice), Savelii Somov (Partizán Bardejov BŠK). V riešení: Denis Jančo (na skúške v Poľsku).

Výsledky zápasov v letnej príprave

RSC Hamsik Academy – FC Baník Prievidza 3:3

FK Spišská Nová Ves – RSC Hamsik Academy 1:0

FTC Fiľakovo – RSC Hamsik Academy 1:2

Ďalšie novinky