Tréner U19 Ivan Varga: Disciplína a sebarozvoj je základ, v prvej lige chceme hrať atraktívne

  1. Domov
  2. Akademia
  3. Tréner U19 Ivan Varga: Disciplína a sebarozvoj je základ, v prvej lige chceme hrať atraktívne

Dorastenci RSC Hamsik Academy majú za sebou úspešnú sezónu. Podarilo sa im prebojovať do najvyššej mládežníckej súťaže. Medzi sezónami sme sa porozprávali s trénerom Ivanom Vargom, ktorý našu devätnástku v uplynulom ročníku viedol.

Ako ste oslávili prvenstvo v II. lige Západ a postup do najvyššej dorasteneckej súťaže?

Oslavy boli dlhšie, keďže zaručený postup sme už mali vo vrecku pár kôl pred koncom súťaže. Dosť intenzívne boli po zápase s Martinom, druhým tímom tabuľky, ktorý sme doma porazili 1:0 a tri zápasy pred koncom sa im vzdialili na rozdiel siedmich bodov. Následne sme menšie oslavy mali po poslednom domácom zápase a spečatení postupu a na záver pri odovzdávaní pohára a medailí pre víťazov. Ako darček ešte hráči dostali možnosť ísť na prípravný zápas do Popradu spojený s vybláznením sa v AquaCity Poprad.

Čo ten postup znamená pre celý klub?

Pre celý klub je to historický moment a zapísanie sa do análov klubu. Konečne aj končiaci prvoligoví žiaci nemusia z klubu odísť do iných konkurenčných prvoligových klubov, ale môžu ostať u nás v akadémii a posúvať svoje hranice a výkony ešte vyššie. Všetci zainteresovaní v klube sa z toho veľmi tešíme. Ja ako tréner môžem byť na hráčov len hrdý, že sa im to podarilo a aspoň takto sa odvďačiť klubu za dôveru a podmienky, ktoré nám boli vytvorené.

V spomínanom priateľskom zápase ste si po sezóne zmerali sily s víťazom skupiny Východ FK Poprad. Aký mal zápas účel a ako dopadol?

Ako som už spomínal, tento zápas mal dvojaký účel. Jeden bol rozlúčka s koncovými hráčmi a zmeranie si síl s postupujúcim z východnej časti. Druhý cieľ bol vyskúšanie si nových hráčov a hráčov, ktorí k nám prichádzajú z kategórie U17. Plus bonus tohto „výletu“ boli určite nadobudnuté dobré vzťahy s klubom FK Poprad a regenerácia v AquaCity Poprad – teambilding. Zápas skončil výsledkom 1:1, ale nám v podstate o výsledok vôbec nešlo. Dôležité v tomto zápase boli iné veci, na ktoré sme sa zamerali a ukázali nám, nad čím sa ešte musíme zamyslieť a zapracovať.

Aký bol recept na úspech?

Za mňa jednoznačne doplnenie kádra po jesennej časti sezóny a zmobilizovanie kabíny. Vytvorenie partie, súdržnosti a najmä bojovnosti jeden za druhého.

V priebehu sezóny prišlo do tímu viacero nových hráčov. Niektorí pomáhali A-mužstvu alebo B-mužstvu. Napriek zmenám a povinnostiam v iných kategóriách bol tím súdržný a splnil cieľ. Ako hodnotíte tieto skutočnosti?

Klubová filozofa je, aby skoro všetci hráči mali cez víkend vrchol týždňa a zápasové vyťaženie. Tým sa aj snažíme riadiť, a preto niektorí hráči chodia hrávať aj za B-tím, čo si myslíme, že aj tento amatérsky, ale mužský futbal dá hráčom vnímanie a aspekty na zlepšenie svojho herného výkonu. Za A-tím chodili prevažne hráči za odmenu a kvalitné výkony. Alebo ak mali viac hráčov zranených a bolo ich treba doplniť. Sme jeden klub a treba si aj v tomto smere pomáhať, nakoľko s trénerom Tomaškovičom mám super vzťah, nebol tam žiaden problém dohodnúť sa. A pokiaľ ide o príchody nových hráčov, samozrejme, že bolo najideálnejšie sa snažiť ich čím skôr začleniť do tímu. A s hráčmi, ktorí nepodávali ideálne výkony a neboli disciplinovaní – čiže nesplnili to, čo sme od nich vyžadovali – sme sa museli žiaľ rozlúčiť. My v klube sa snažíme hľadať hráčov, ktorí budú plniť požiadavky trénerov a robiť všetko pre klub a seba samých, aby to dotiahli v ich futbalovej kariére čo je najďalej. Disciplína a sebarozvoj je základ v klube, na tom staviame.

Ktoré obdobie sezóny bolo z vášho pohľadu kritické, kľúčové?

Kritická bola určite jesenná časť sezóny, v ktorej sa uskutočnilo veľmi veľa zmien, či už pozitívnych, ale aj negatívnych. Zmien trénerských, v realizačných tímoch, vo vedení klubu, ale najmä hráčskych. Až teraz spätne môžeme hodnotiť, že nakoniec si to všetko sadlo, utriaslo sa to a vytúžený cieľ sa podarilo splniť. Za mňa kľúčové bolo práve to, aby sa to ustálilo, zvykli si na nejaký plán a štandard, ktorý dodá všetkým zainteresovaním pokoj a odbúra stres z neznáma.

Čo hovoríte na výkony dorastencov, ktorí už okúsili mužský futbal? Môžeme sa tešiť na kvalitných odchovancov v A-mužstve?

Verím, že áno. Všetci koncoví dorastenci, ktorí sa idú zapojiť do prípravy s mužmi, majú predpoklady na to, aby hrávali a boli časom členmi základnej zostavy. Už aj v priebehu tejto sezóny sme mohli vidieť, že niektorí jednotlivci sa tam nestratili, práve naopak. Patrili medzi výrazných hráčov, ktorí svojou pracovitosťou zaujali nielen nás trénerov, ale aj futbalovú verejnosť a fanúšikov. Ja im prajem len veľa síl a energie do ešte ťažšej práce a presadení sa v mužskom futbale, čo je veľmi náročné a zložité. Avšak, naši dorastenci majú dobré základy a predpoklady na to, aby túto ťažkú úlohu zvládli. Už je to len na nich. Držím palce.

Teraz vás čaká vyšší level – 1. liga. S akým cieľom do nej vstúpite?

Tak v prvom rade by sme sa chceli prezentovať našou hernou filozofiou, ale budeme sa musieť aj patrične začať pripravovať na súpera. Cieľ je hrať pekný, atraktívny futbal s dôrazným pressingom a repressingom po strate lopty. Pohybovať sa niekde v strede tabuľky a byť dôstojným súperom pre každého. Avšak, keďže od budúcej sezóny bude ako hlavný tréner U19 vedený tréner Tomaškovič a ja ako jeho pomocná ruka, je za mňa kľúčové sa s týmito otázkami o budúcej sezóne obrátiť aj priamo na neho. Nemusíme mať na všetko úplne rovnaký názor.

Keďže budete hrať medzi najlepšími, nastanú aj nejaké zmeny v príprave alebo tréningovom procese? Prípadne, chcete posilniť káder?

Káder nám treba posilniť jednoznačne. Už sme na tom aj začali pracovať a stihli sme vytvoriť dva trojdňové kempy, na ktorých sa zúčastnilo skoro štyridsať hráčov. Veľké zmeny pravdepodobne neplánujeme, ale plánujeme určite skvalitniť a zefektívniť veci, ktoré nám fungovali a minimalizovať veci, ktoré nám nefungujú, teda odstrániť nedostatky.

Aj tím U17 bojoval o tie najvyššie priečky, takže silná partia chalanov by mala prísť do U19.

Áno, to je pravda, že bojovali o najvyššie priečky, no musíme si uvedomiť, že ti hráči budú stále o rok mladší. Tento rozdiel bude markantný, ako aj prechod z mladšieho do staršieho dorastu. Všetci hráči z U17 dostanú šancu zapojiť sa do prípravy a presvedčiť nás o tom, že na to majú a mali by sme s nimi počítať. Je to už len na nich, ich prístupe, odhodlaní a chcení.

Čo vás čaká v letnej príprave?

Letná príprava bude obsahovať dvojtýždňový individuálny plán zameraný na všeobecnú vytrvalosť, ešte pred samotným začiatkom, aby sme s týmto už nestrácali drahocenný čas. Následne sa chystáme hneď po prvom tréningovom týždni na sústredenie do Bobrovca. Potom nás čakajú zatiaľ štyri prípravné zápasy s kvalitnými súpermi – Sparta Brno, Pohronie, Ružomberok a Šamorín. Na záver samozrejme kvalitný tréningový proces.

Na čo sa v letnej príprave zameriate?

Zameranie bude opäť na vytvorenie dobrej partie. Zameriame sa na kondičnú prípravu – sila, rýchlosť, vytrvalosť. A hernú koncepciu z pohľadu ofenzívy a defenzívy, ako aj základné herné princípy.

Na záver by som sa chcel poďakovať vedeniu za príležitosť, ktorú som dostal. Som nesmierne rád, že som ich nesklamal. Podaril sa nám historický moment pre celý klub a následne oficiálne získať štatút futbalovej akadémie. Tento výsledok je odzrkadlením tvrdej práce, podieľalo sa na ňom mnoho členov klubu, ktorí si určite zaslúžia pochvalu.

Ďalšie novinky