Tréner dievčat Julián Krull: Sme veľmi radi, že náš klub výrazne podporuje rozvoj ženského futbalu

  1. Domov
  2. Akademia
  3. Tréner dievčat Julián Krull: Sme veľmi radi, že náš klub výrazne podporuje rozvoj ženského futbalu

Nadchádzajúca sezóna bude prelomová aj pre ženskú zložku RSC Hamsik Academy, po prvýkrát postavíme aj tím žien. V medzisezónnom období sme sa porozprávali aj s trénerom našich dievčat Juliánom Krullom.

Prvoradé je napredovanie hráčok, nie výsledky, ale predsa len, postup našich dievčenských juniorských kategórií do vrchnej nadstavbovej skupiny vás trénerov musí tešiť. Ako hodnotíte sezónu?

Filozofia je nastavená tak, aby na prvom mieste bol vždy rozvoj hráčok. V kategórii junioriek už prechádzame v rámci dlhodobej športovej prípravy mládeže do fázy “Train to compete”. Táto fáza je kritická pre prípravu mladých futbalistiek na súťaženie na vyššej úrovni. Zahŕňa komplexný prístup s cieľom pripraviť hráčky na výzvy súťažného futbalu. Samozrejme, postup do nadstavbovej časti nás veľmi potešil, ale v predsezónnych cieľoch sme si stanovili skončiť s kategóriou do 3. miesta v skupine B, čo sa nám aj podarilo. Mrzia nás výsledky a možno aj výkony v niektorých zápasoch, ale máme dobrý pocit z toho, že dlhodobá kvalitná práca sa odzrkadľuje v hernom prejave. V rámci WU15 výsledky neriešime, táto kategória nám robí radosť, pretože vďaka našim trénerom sa zväčšuje členská základňa a vzniká nám dievčenská prípravka, ktorá trénuje pri WU15 a zúčastňuje sa aj rôznych turnajov.

Ako by ste porovnali začiatky dievčenských tímov v klube so súčasnosťou? Aký progres urobili?

Na úplnom začiatku dievčenskej kategórie sme začali so šiestimi dievčatami. Bolo to veľmi náročné, aby sme vedeli nastupovať do zápasov, ktoré sa hrali turnajovým spôsobom. Počty sa postupne rozrástli vďaka osobným odporúčaniam rodičov dievčat až do stavu, kedy sme uvažovali o dvoch kategóriách. Tie sme prihlásili do 2. líg v rámci SsFZ. Keďže vždy v jednotlivých súťažiach sme nastupovali s vekovo najmladšími hráčkami, v zápasoch sme sa výsledkovo trápili, ale na druhej strane, dievčatá získavali veľmi dôležité skúsenosti. Aj v minulej sezóne naša WU19 mala na začiatku súťaže priemerný vek približne 16,3 roka. A práve v tom vidíme, ako sa vieme posúvať, pretože bez tlaku na výsledky vieme rozvíjať dievčatá a veríme, že v staršom veku budú dobre pripravené na súťažný futbal.

Viaceré naše hráčky sa pravidelne dostávajú do nominácií mládežníckych reprezentácií, alebo medzi náhradníčky. Čo to pre vás trénerov a náš klub znamená?

Tým, že trénujeme systematicky a učíme dievčatá princípy, vedia sa dobre adaptovať aj do výberov. Uprednostňujeme rozvoj hráčok a kladieme dôraz práve na individualizáciu, a vďaka tejto filozofii sa darí dievčatám dostávať do výberov. Stále je našou prioritou vychovávať hráčky a nie hľadať hotové hráčky v regióne, ale zároveň v rámci banskobystrického kraja chceme byť lídrom v rozvoji mládežníčok. Pomáhať aj ďalším dievčatám zlepšovať sa a veríme, že raz budeme mať reprezentantky v ženskom áčku, ktoré vyjdú z “dievčenských” družstiev, ako napríklad Sára Kršiaková, odchovankyňa RSC Hamsik Academy.

Išla hore aj úroveň ženského mládežníckeho futbalu na Slovensku?

Zodpovedať objektívne na túto otázku je veľmi ťažké. Odchod mladých hráčok neprospieva kvalite líg. Naše ženské ligy, na zopár družstiev, sú v podstate veľmi mladé. Preto je ťažko hodnotiť úroveň. Verím, že poctivou prácou v kluboch vieme dievčenský futbal posúvať vyššie. Na to ale musíme zmeniť myslenie v spoločnosti a zvyšovať povedomie o pozitívach športovania ako takého.

Zaujímajú sa najmladšie dievčatá o futbal? Rastie tento záujem a aj počet hráčok v akadémii?

Ako som vyššie spomínal, pri kategórii WU15 sme rozbehli túto sezónu dievčenskú prípravku, v ktorej sa počet dievčat každým týždňom zvyšuje. Klub spolupracuje v projekte UEFA Disney Playmakers, kde sa dievčatá od 5 do 8 rokov prvýkrát stretávajú s futbalom. Našou koncepčnou prácou sme pripravení na tento zvýšený záujem o dievčenský futbal.

Od novej sezóny budeme mať premiérovo kategóriu žien. Prečo ste sa rozhodli učiniť tento významný krok pre ženský futbal v našom klube?

Sme veľmi radi, že náš klub výrazne podporuje rozvoj ženského futbalu. Je to pre nás dôležitý míľnik, pretože týmto krokom sme sa zaradili na mapu klubov, ktoré majú celú štruktúru. Je nesmierne dôležité, aby dievčatá, ktoré vychovávame, mali kde hrávať a ďalej sa rozvíjať. Ďakujeme vedeniu klubu, že podporujú dievčatá nad rámec “povinností”, pokiaľ ide o licenčné podmienky. Veríme, že ženská sekcia bude hrdo reprezentovať klub a naše hráčky sa budú vďaka tomuto kroku naďalej rozvíjať.

Ako bude vyzerať skladba ženského A-tímu?

Družstvo žien bude zložené zo žien a junioriek v pomere približne päťdesiat na päťdesiat. Vytvorenie ženského tímu RSC Hamsik Academy privítali niektoré hráčky, ktoré poznajú našu prácu a chcú sa vrátiť k súťažnému futbalu.

Ako sa pripravujete na skok z mládežníckych kategórií medzi ženy? Alebo to nebude až tak veľký skok, keďže I. aj II. ženská liga je veľmi mladá?

Súhlasím, naše dve ženské ligy sú vekovo veľmi mladé, aj my dáme možnosť mladým dievčatám, ale určite nepôjdeme systémom sobota/nedeľa, aby sme dievčatá nepreťažovali. Tým, že sledujeme trend v Európe, chceme sa priblížiť systému ako je napríklad v Rakúsku, Belgicku alebo Nemecku, kde dievčatá od U17 hrajú v tímoch v nižších ženských súťažiach.

Naše ženy začnú v II. lige. S akým cieľom do nej vstúpite?

Ako som spomínal, cieľom bolo vytvoriť celú štruktúru v rámci žien. Čo sa týka športových cieľov, chceme, aby naše koncové ročníky v juniorkách mali možnosť získavať skúsenosti so ženským futbalom, aby boli pripravené na prechod do seniorských kategórií. Určite chceme hrať pozerateľný futbal, prilákať divákov a spropagovať ženský futbal. V neposlednom rade by sme chceli v rámci ligy umiestniť sa v strede tabuľky.

Je ženská zložka taký samostatný klub v klube? Alebo úzko spolupracujete aj s trénermi chlapčenských tímov a zdieľate nápady, poznatky?

Ženské družstvá sú plnohodnotnou súčasťou nášho klubu. Som rád, že aj tréneri chlapčenských kategórií pozitívne vnímajú dievčenské družstvá a sledujú aj ich výkony. Naše hráčky majú možnosť trénovať s chlapcami, s trénermi konzultujeme najlepšie možnosti, aby sme im vedeli spoločne pomôcť v ich napredovaní.

Čo vás čaká v letnej príprave?

Letnú prípravu začíname 22. júla, čaká nás päť týždňov, kde cieľom letného prípravného obdobia bude pripraviť dievčatá hlavne po silovej a kondičnej stránke a tak, aby sme predchádzali zraneniam, lebo sezóna bude opäť dlhá. Čakajú nás prípravné zápasy s Ružomberkom, Nitrou a proti chlapčenských družstvám.

Ďalšie novinky