Tréner U19 Ivan Varga: Cieľom je hrať atraktívny futbal a bojovať o titul víťaza ligy

  1. Domov
  2. Akademia
  3. Tréner U19 Ivan Varga: Cieľom je hrať atraktívny futbal a bojovať o titul víťaza ligy

Jesennú časť v podaní našich starších dorastencov U19 zhodnotil tréner Ivan Varga.

Po jeseni vám patrí 4. miesto so stratou jediného bodu na prvú Karlovu Ves, keď ste v pätnástich zápasoch získali 28 bodov. Spokojnosť?

Pred začiatkom sezóny sme si dali jasný cieľ, a to získať v jesennej časti 30 bodov, čo sa nám nepodarilo. Čiže z tohto hľadiska nespokojnosť, ale druhoradý cieľ bol byť stále v kontakte s najlepšími a v boji o titul víťaza ligy. To sa nám napokon podarilo a sme spokojní. Máme všetko vo svojich rukách a už sa uvidí, ako to dopadne. Mrzí ma väčšie množstvo zranení chalanov, preto sme museli veľakrát zasahovať do základnej zostavy.

V čom nastal v priebehu jesene najväčší progres?

Najväčší progres nastal určite v súhre, keďže pred sezónou prišlo viacero nových chalanov a bolo vidieť, že práve zohratosť nám chýba, najmä v úvode sezóny. Ďalší veľký progres nastal v nastavení chalanov, disciplíne a prístupe, s čím sme všetci veľmi spokojní.

Na čom naopak musíte do jarnej časti popracovať?

Popracovať musíme určite ešte na defenzíve. Na môj vkus sme inkasovali príliš veľa gólov (21), najmä na domácom ihrisku. Ak chceme byť konkurencieschopní, respektíve byť medzi špičkou, práve na tomto musíme zapracovať viac, do hĺbky a precíznejšie.

Čo bol z Vášho pohľadu top moment jesennej časti?

Medzi top momenty jesene môžeme určite zaradiť návrat do zápasu s Komárnom, keď sme v 75. minúte prehrávali na domácom ihrisku 0:3 a dokázali sme za desať minút vyrovnať stav stretnutia na 3:3. V závere sme ešte mohli tento zápas vyhrať a streliť štvrtý gól, to sa nám napokon nepodarilo. Druhým top momentom bol zápas s Malackami, ktorým sme nastrieľali až pätnásť gólov. Tretí top moment bol zápas v Šamoríne, pričom sme prehrávali 2:0, ale zápas sme napokon dvomi gólmi v závere zápasu otočili, zvíťazili na horúcej pôde 2:3 a odniesli si tri body.

Čo hovoríte na prístup chalanov k futbalu? Je u nich futbal na prvom mieste? Ako je to s tréningovou morálkou a láskou k futbalu?

V tomto období je to u chalanov veľmi náročné, keďže sa v živote stretávajú a zápasia s mnohými ďalšími vplyvmi, ako je ukončenie puberty, väčší záujem o baby (frajerky), stužková, vodičské preukazy a v podstate rozhodovanie, ako postupovať v živote ďalej. V tíme sa nájdu chalani, pre ktorých je futbal na prvom mieste, ale aj takí, pre ktorých futbal nie je priorita číslo jedna. Snažíme sa im byť stále nápomocní a priviesť ich na tu správnu cestu, čo je veľmi náročné. Som si istý, že futbal milujú všetci, a práve preto sa to snažíme preniesť do tréningu a zápasu. V prvom rade ich musí futbal baviť a musia mať z neho radosť.

Výsledky v jesennej časti vás asi nútia pomýšľať na celkové 1. miesto. Je to cieľom?

Cieľom celej sezóny je hrať pekný, atraktívny futbal a bojovať o titul víťaza ligy s tými najlepšími. Zatiaľ sa nám to darí, čo nás veľmi teší. Pre klub by bolo určite najlepšie, keďže to už máme takto dobre rozohrané, keby sme sa pokúsili ligu vyhrať a spoločne s kategóriou U17 postúpiť do 1. ligy, následne získať štatút oficiálnej akadémie, čo by bol pre klub najväčší úspech.

Aké sú plány na zimné mesiace?

Hlavné plány na zimné mesiace sú udržať sa na primeranej výkonnosti, aby sme po vianočných sviatkoch a vstupe do ďalšej časti sezóny nemuseli veľa času venovať kondičnému zameraniu, ale skôr taktickému a hernému prejavu. Asi najdôležitejší plán v zimných mesiacoch je vyskúšať si nových oslovených hráčov v tréningovom či zápasom procese. Musíme určite posilniť niektoré posty na základe hráčskych funkcií. Nová časť sezóny nám začína 8. januára, a do tohto obdobia by sme chceli mať káder U19 uzavretý v čo najlepšom zložení a forme.

Ďalšie novinky