Julián Krull: Naša hráčka dostala ponuku od klubu z Čile, v dievčenskom futbale sú emócie výraznejšie

  1. Domov
  2. Akademia
  3. Julián Krull: Naša hráčka dostala ponuku od klubu z Čile, v dievčenskom futbale sú emócie výraznejšie

V rozhovoroch o jesennej časti pokračujeme kategóriou našich junioriek WU19. Na naše otázky odpovedal hlavný tréner Julián Krull.

V 10-tich zápasoch ste získali 17 bodov za 5 výhier, 2 remízy a 3 prehry. Hodnotíte jesennú časť ako úspešnú?

Z hľadiska nášho celosezónneho cieľa skončiť do tretieho miesta ju môžeme hodnotiť ako relatívne úspešnú. Zimujeme síce na piatom mieste, ale na druhé miesto strácame iba dva body. Musíme však povedať, že na jeseň sme stratili štyri body v dvoch zápasoch, v ktorých sme mali na to, aby sme vyhrali.

Nastal oproti minulej sezóne progres?

Keďže väčšina dievčat trénuje a poctivo pracuje u nás dlhodobo, herný prejav je pre naše družstvá jednoznačný. Dievčatá učíme herným princípom, ktoré korešpondujú s klubovými, chlapčenskými princípmi. Určite sme sa zlepšili v riešení jednotlivých situácií, ktoré riešime v tréningovom procese. Myslím si, že hráme pekný, kombinačný futbal, kde potrebujeme ešte zlepšiť finálnu fázu.

Na čom naopak musíte do jarnej časti popracovať?

Ako som už spomenul, herný prejav a hra ako taká je v poriadku, len najväčší problém vidíme v zakončení, keď na strelenie jedného gólu potrebujeme deväť-desať príležitostí. Je povzbudzujúce, že si vieme vytvoriť takéto množstvo gólových situácií aj proti silnejším súperkám.

Čo bol z vášho pohľadu top moment jesennej časti?

Nedá sa vybrať jediný, bolo ich viac. Ale asi ten, keď sme v dohrávke proti GFC Regionálnej Akadémii v úplnom závere udržali s veľkou dávkou šťastia bezgólový stav a z protiútoku a následného rohového kopu sme tiež s prispením šťastia skórovali na 1:0.

Odmenou za prácu sú asi najmä početné pozvánky do mládežníckej reprezentácie, či už medzi náhradníčky, ale aj do hlavného kádra. Čo na to hovoríte?

Pred siedmimi rokmi sme začali robiť dievčenský futbal so šiestimi dievčatami. Dnes nás je už cez 50. Spoliehame sa na tvrdú prácu, snažíme sa vychovávať, a to je naša priorita. Áno, musíme uznať, že prichádzajú k nám už aj dievčatá, ktoré nevyrástli v našom klube. Ale aj tieto dievčatá sa snažíme kvalitným tréningovým procesom, analýzami zápasov, individuálnymi tréningami a poskytovaním množstva informácií posúvať na vyšší level. Je to dlhodobá cesta, nikdy sme nechceli a verím, že sa ani nebudeme chcieť pýšiť cudzím perím, hotovými hráčkami, ktoré iba do klubu prídu. Tu sa chcem poďakovať vedeniu klubu, že vytvára výborné podmienky na rozvoj ženskej časti akadémie.

Možno je ešte skoro o tom hovoriť, ale plánujete v klube vytvoriť aj tím žien? Ak áno, tak sústredíte sa pri práci s WU19 aj na to, že „treba“ pripraviť ženský tím, a teda dievčatá na to pripravovať?

Keďže klub pracuje koncepčne a začínali sme kategóriou WU11 a postupne sme prešli až k WU19, aby to malo postupnosť, je potrebné zamýšľať sa aj nad vytvorením ženského družstva. Práve dievčatá z WU19 už chystáme na to, že ženské družstvo je naša priorita.

Čo hovoríte na prístup dievčat k futbalu?

Tu by som to rozdelil asi do dvoch skupín. Nie všetky dievčatá sa vidia vo svetovom futbale, ale aj tie pristupujú k tréningu poctivo. Na druhej strane, máme veľa dievčat, pre ktoré je futbal všetko. Poviem, že futbal je pre všetkých rovnaký, pravidlá sú rovnaké, rozmery ihriska sú rovnaké, futbal je len jeden. Či už ho hrajú chlapci, alebo dievčatá. Ale po tých rokoch s dievčatami musím povedať, že emócie v dievčenskom futbale sú výraznejšie. Nielen v zápasoch, ale aj v tréningoch. Momentálne máme jednu hráčku, Leu Babjakovú, na študijnom pobyte v Čile. Hráva v rámci školskej ligy spolu s chalanmi. Už na dvoch zápasoch ju oslovil s ponukou profesionálnej zmluvy skaut tímu čilského veľkoklubu Colo Colo. Bohužiaľ, podmienky študijného pobytu jej nedovolili prijať ponuku. Na druhej strane, jej spoluhráčka na našom tréningu na to povedala, že by ušla aj zo školy, aby mohla hrať za také družstvo. Potešila nás aj takáto správa z opačnej strany sveta a sme hrdí na naše hráčky, pretože robia dobré meno aj v zahraničí.

Aké sú plány na zimné mesiace?

Určite pokračovať v tréningovom procese, máme už dohodnuté prípravné zápasy a plánujeme aj minisústredenie v Maďarsku. Veríme, že sa nám to poradí s partnerským klubom zrealizovať. Jarnú časť začíname 3. marca, tak veríme, že zimnú prípravu využijeme na načerpanie síl, a následne na poriadnu prípravu nielen po kondičnej a technicko-taktickej stránke, ale zameriame sa aj na psychologickú zložku prípravy.

Ďalšie novinky