Marek Hamšík: Trénerstvo ma pozitívne zožralo, naozaj ma to baví

  1. Domov
  2. Akademia
  3. Marek Hamšík: Trénerstvo ma pozitívne zožralo, naozaj ma to baví

V rámci hodnotenia jesennej časti sme vyspovedali aj Mareka Hamšíka, hlavného trénera starších žiakov U15.

V jesennej časti ste v 12-tich zápasoch získali 27 bodov za 9 výhier a 3 prehry. V tabuľke I. ligy skupiny Stred ste obsadili 4. miesto a postúpili do nadstavbovej skupiny Stred+Východ o titul. Spokojnosť?

S jesennou časťou sme spokojní, pretože sme zvládli náš cieľ, a to hrať v skupine o titul.

V čom nastal v priebehu jesene najväčší progres?

Z môjho pohľadu naše výkony určite gradovali a zlepšovali sa. Ku koncu jesennej časti sme naozaj ukázali obrovský progres, a to v defenzíve aj ofenzíve.

Na čom naopak musíte do jarnej časti popracovať?

V jarnej časti nás čakajú najlepší súperi. Či už súperi zo skupiny Stred, ktorých poznáme, ako Žilina, Ružomberok a Martin. Ale aj súperi zo skupiny Východ. To už budú veľmi vyrovnané zápasy. Budú rozhodovať detaily, na ktorých sa budeme snažiť popracovať v zimnej príprave.

Čo bol z vášho pohľadu top moment jesennej časti?

Keď sme v Podbrezovej zvládli duel o postup do nadstavbovej skupiny o titul. Museli sme vyhrať, a ten zápas sme naozaj zvládli výborne. Súpera sme nepúšťali k žiadnym šanciam a zaslúžene sme vyhrali.

Čo hovoríte na prístup chalanov k futbalu?

Chalanov musím pochváliť za prístup. Naozaj sú veľmi snaživí, veľmi vnímaví. Ako sa hovorí, deti sú ako špongia. Ja im odovzdávam veľmi veľa informácií a dúfam v to, že čo najviac si z toho zoberú. Ale ako som hovoril, v tom progrese je to vidno, že naozaj tí chalani počúvajú a vnímajú, čo od nich chcem.

Aké sú plány na zimné mesiace?

Teraz nastáva také, ako sa hovorí, ťažké obdobie pre futbalistov. Chalani dostali voľno, nejakých desať dní úplného pokoja, kde musia zregenerovať, odpočinúť si úplne od športu a futbalu. To telo si to naozaj zaslúži, aby si poriadne oddýchlo, pretože sme absolvovali dosť veľa zápasov a tréningových jednotiek. Takže úplný pokoj. Chalani dostali individuálne plány na nasledujúce dva týždne, kde majú niečo nebehať, nabrať kondíciu v nízkych tepových frekvenciách.

Marek, pre Vás osobne to bol premiérový polrok v pozícii hlavného trénera. Ako sa zatiaľ v tejto funkcii cítite?

Osobne som sa na tú trénerskú funkciu tešil. A tak, ako som sa tešil, tak ma aj napĺňa. Som veľmi spokojný s tým, ako to prebieha. Trénerstvo ma aj pozitívne zožralo, naozaj ma to baví.

Každodenný trénerský život toho nesie so sebou veľa. Sú nejaké špecifiká, alebo situácie, ktoré Vás pri práci trénera prekvapili?

Ten futbal som hral na profesionálnej úrovni a videl som, ako to na vysokom leveli funguje. Viem, že je to naozaj zložité povolanie. Ale také najhoršie veci pre mňa osobne sú, keď mám napríklad pripravený tréning a polhodinu alebo hodinu pred tréningom ti napíše nejaký chalan, že nemôže prísť na tréning. Takže si to musíš inak pripraviť, musíš promptne zareagovať.

Popri trénovaní U15 máte aj povinnosti pri reprezentácií a množstvo ďalších aktivít, aj ohľadom riadenia klubu. Ako sa Vám to darí všetko skĺbiť?

Áno, ja som to už avizoval a bavil sa dopredu s pánom trénerom Calzonom, a takisto aj s pánom prezidentom, že by som bol veľmi rád pri mužstve, keď skončím s aktívnou kariérou. Zatiaľ si myslím, že je to v pohode. Dá sa to zvládnuť. Preto už teraz ani nič iné nevyhľadávam, pretože tieto dve funkcie mi dávajú zabrať.

Aká je odozva na Vás, keď prídete s tímom hrať niekde vonku. Chodí zrazu na zápasy kategórie U15 veľa divákov a po zápase Vás čakajú rady fanúšikov čakajúcich na fotku či autogram?

Pravdaže áno. Nie je to iba na vonkajších zápasoch, ale aj na tých domácich. Keď prídu hosťujúce družstvá k nám, tak prídu s nimi aj rodiny hráčov. Veľmi rád sa s nimi po zápase odfotím, takže s tým nemám žiadny problém. Som rád, že ma ľudia stále takto vnímajú a rešpektujú.

A aká je odozva od Vašich zverencov? Vidíte na nich, že vnímajú, že ste hviezda európskych trávnikov?

S odozvou je to asi tak, že predsa len sú to chalani v pubertálnom veku, ktorí ti veľa nepovedia. Takže rád získavam informácie aj od môjho syna, že čo povedia chalani v šatni na tréning, či sa im páčil, či je všetko v poriadku. Tej spätnej väzby je naozaj málo. Mali sme posedenie s rodičmi na konci roka a povedali, že zatiaľ sa chalanom všetko páči, takže som rád.

Aký typ trénera ste? Napríklad na škále od trénera „kamaráta“ po trénera „diktátora“. Lebo každý, kto hral futbal, vie, že tie typy trénerov sú rôzne…

Snažím sa byť tréner „kamarát“, ale chalani dobre vedia, že sa viem aj dobre vytočiť a nakričať na nich, s tým nemám problém. Oni vedia, kde je miera srandy. Ale určite sa snažím byť s nimi kamarát, veď ja som bol tiež profesionálny futbalista. Viem, že tá dobrá nálada v kabíne musí byť.

A čo ostatné kategórie? Ktoré Vás potešili najviac? Dorastencom sa napríklad tiež celkom darí.

Pravdaže ma potešili výkony dorastencov. Sedemnástka zvládla jeseň naozaj neuveriteľne, bez jedinej prehry a iba s piatimi inkasovanými gólmi, takže tí šliapu riadne. Musím pochváliť aj devätnástku, ktorá stráca iba jeden bod na prvé miesto, takže všetko je otvorené. Dúfam, že na jar budeme dobre pripravení a zvládneme ju.

Ako sa Vám spolupracuje s kolegami – trénermi? Nielen v kategórií U15, ale celkovo v akadémii.

Spolupracuje sa mi veľmi dobre. Snažili sme sa to všetko nejako nastaviť. Je veľa nových vecí, pokiaľ ide o tréningový proces. Či už po taktickej stránke, ako sú nastavené tréningové jednotky, alebo po silovej stránke. Takže dosť veľa zmien, ale pozitívnych zmien. Vidno to na výsledkoch, hre aj pohode trénerov. Naozaj sme tam dobrá partia, ktorá si chodí každú stredu zahrať malý futbal.

Čo hovoríte na výkony A-tímu v III. lige Západ?

Muži urobili dobrú jeseň, prehrali iba dva zápasy, škoda toľkých remíz. Keby bola nejaká prehra, ale aj výhra navyše, tak by to bolo možno bodovo zaujímavejšie, ale naozaj sa držali. Sú v stredných vodách a dá sa povedať, že potrápili každého súpera. Dokázali poraziť aj niektorých silných súperov, takže veľmi dobré výkony a výsledky.

Ďalšie novinky