Tréner U14 Adrián Boháčik: Ide o partiu chlapcov, pre ktorých futbal znamená prvé a posledné

  1. Domov
  2. U - 14
  3. Tréner U14 Adrián Boháčik: Ide o partiu chlapcov, pre ktorých futbal znamená prvé a posledné

V sérii rozhovorov po jesennej časti pokračujeme kategóriou starších žiakov U14. Na naše otázky odpovedal hlavný tréner Adrián Boháčik.

V jesennej časti ste v 12-tich zápasoch získali 23 bodov za 7 výhier, 2 remízy a 3 prehry. V tabuľke I. ligy skupiny Stred ste obsadili 5. miesto a postúpili do nadstavbovej skupiny Stred+Východ o titul. Spokojnosť?

Myslím si, že áno. V súťaži sme išli od zápasu k zápasu a okrem dvoch zápasov, kde nás súperi herne predčili, sme boli minimálne vyrovnaným súperom v každom z nich. Počas celej jesene sme predvádzali zaujímavé výkony, najmä v jej závere sme hrali pekný dominantný futbal, kde bolo jasne vidieť, ako sa chceme prezentovať v určitých fázach hry. Teda môžeme pozitívne hodnotiť aj prenos vecí z tréningu do zápasu, ktoré sa nám niekedy darili veľmi dobre, niekedy slabšie. Stále však pozeráme na to, že sú to deti a k nim práve patrí kolísavosť výkonnosti. Čiže celkovo by som určite túto časť hodnotil tak, že s ňou panuje spokojnosť.

V čom nastal v priebehu jesene najväčší progres?

Celkovo sa chlapci vo všetkých činnostiach zlepšujú od tréningu k tréningu, a práve tento progres je radosť sledovať. Na ihrisku postupne s pribúdajúcimi zápasmi bolo viac a viac vidieť, akou hrou sa chceme prezentovať, avšak ešte stále musíme pokračovať v práci, lebo sme stále len na začiatku cesty. Taktiež najvýraznejšou zmenou bola pre chlapcov zmena v pravidlách, keď v minulosti mohli striedať „hokejovo“, teraz to však nie je možné. Preto bolo dôležité pracovať aj na kondičných schopnostiach hráčov, aby sme dokázali zvládnuť celý zápas a najmä v čo najvyššej intenzite. Myslím si, že sme sa s tým celý realizačný tím a hráči popasovali počas jesennej časti veľmi dobre.

Na čom naopak musíte do jarnej časti popracovať?

Tak ako som už povedal, aj napriek progresu musíme naďalej pracovať na hernom prejave družstva. Od úvodu sezóny pracujeme na taktickej stránke hry, kde učíme hráčov klubové herné princípy, na ktorých musíme naďalej pracovať aj v jarnej časti. Taktiež musíme popracovať na herných činnostiach jednotlivca, nakoľko tu je vždy pre hráča priestor zlepšovať sa. V neposlednom rade máme nastavenú od úvodu sezóny silovú prípravu, v ktorej chceme naďalej pokračovať.

Čo bol z vášho pohľadu top moment jesennej časti?

Počas jesennej časti bolo mnoho pozitívnych momentov, no jeden určite vyčnieval nad ostatnými. Tým momentom bol zápas v Ružomberku, kde sme polčas prehrávali 3:1 a nehrali sme dobre. Avšak do druhého polčasu nastúpili chlapci namotivovaní, odhodlaní zmeniť tento zápas, čo sa im aj podarilo a vyhrali sme 3:4. Tento zápas bol krásny najmä z pohľadu emócie, ktorú chlapci ukazovali počas druhého polčasu. A tá radosť po zápase… bolo to úžasné!

Čo hovoríte na prístup chalanov k futbalu? Je u nich futbal na prvom mieste?

V tomto smere ide jednoznačne o partiu chlapcov, pre ktorých znamená futbal prvé a posledné. Snažia sa chodiť na každý tréning a na ňom ísť do maxima, čo vždy nás trénerov veľmi teší a je radosť s nimi pracovať. Verím, že im toto nastavenie vydrží čo najdlhšie.

S akým cieľom vstúpite do jarnej časti v skupine o titul?

Cieľom pre nás je podávať čo najlepšie výkony a ukázať, že sme kvalitné družstvo, ktoré vie hrať futbal s akýmkoľvek súperom. Taktiež si dávame za cieľ, aby bolo v zápase vidieť v čo najväčšej miere prenos vecí, na ktorých budeme pracovať v tréningu. Z pohľadu výsledkov nemáme určený nejaký cieľ, chceme proste ísť od zápasu k zápasu s cieľom ukázať svoju futbalovú tvár a vždy podať taký výkon, aby sme si po zápase mohli povedať, že sme v zápase spravili maximum pre víťazstvo.

Aké sú plány na zimné mesiace?

V tomto období máme primárne dva plány. Jeden z pohľadu taktiky a druhý z pohľadu pripravenosti hráča. Máme pred sebou ešte dlhú cestu, a práve toto obdobie ponúka najväčší priestor na zdokonaľovanie sa v už zmienených klubových herných princípoch. Cieľom je teda pracovať v zime tak, aby sme tieto myšlienky dokázali transformovať na ihrisko a aby boli počas jari jasnejšie viditeľné v našom hernom prejave. Z pohľadu kondičnej a silovej pripravenosti už pol sezóny tréner Kapustík pracuje s našimi hráčmi, je na nich vidieť prínos jeho práce. Preto v zimných mesiacoch chceme v tejto práci naďalej pokračovať a čo najlepšie pripraviť hráčov na jarnú časť.

Ďalšie novinky